Országos elnökségi találkozók

I. Országos elnökségi találkozó

2022. november 15-én került először megrendezésre a Szerzetesrendi Diákszövetségek (SZITA) elnökségének I. országos találkozója, melynek a budapesti Piarista Gimnázium adott otthont. A rendezvényt a Piarista kápolnában celebrált szentmise előzte meg, ezt követően Szíjjártó Péter külügyminiszter úr 17 órai kezdettel, videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A találkozón a bencés, ciszterci, ferences, iskolanővérek, jezsuiták és piaristák rendi képviselői, valamint meghívott vendégek vettek részt. A külügyminiszter köszöntője után Dr. Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese röviden ismertette a társaság célját, illetve az est programját.

A résztvevők először az Összefogás az Alapjogokért Alapítvány alapítójának előadását hallhatták, melynek témája a ’Diaszpóra „közös óra” program’ volt. A tesztelés alatt álló applikáció két területe került ismertetésre; a program első részében a magyar és a külhoni magyar diákok az órákat magyar nyelven hallgathatják, a bejelentkező tanárok közös témaválasztását követően. A második részben a hangsúly az idegennyelv gyakorlására helyeződik. A böngészőn keresztül elérhető applikáció lelke a középpontban álló szervező modul, amely köré személyek, helyszínek és programok szerveződnek egy időpont előfoglalási menüpont segítségével. Az applikáció célja egy közös óra, rendezvény létrehozása, ezáltal a fiatalok rendszerszintű összekapcsolása révén új közösség létrehozása.

A Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese; Bak László bemutatta a Versenyhivatal új kezdeményezését, a ’Digitális Tinik Program’-ot. A kezdeményezés célja elsősorban a gyerekek figyelmének felkeltése, a fogyasztói aktivitás és gondolkodás generálása olyan online elérhető termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek térítésmentesek. Az edukációs program során a gyermekeknek szánt tartalom az alapvető fogyasztóvédelmi kérdések tananyagként történő rendezését, feldolgozását jelenti, így az elsődleges out-put egy részletes, írott háttéranyag, amely remekül felhasználható eltérő célra is.

Bak László hangsúlyozta; a program célja a tudatosság fejlesztése és a 10-16 éves korosztály további, öncélú digitális terhelésének csökkentése. A diákok számára készített tananyag akkreditációja előreláthatólag a 2023-as év első félévében megtörténik.

Végezetül, a programban feltüntetett előadásokat követően, a rendi képviselőknek lehetőségük nyílt egy kötetlen eszmecserére, a SZITA sikerességét előmozdító, értékes tapasztalataik megosztására egy szerény agapé keretein belül.

Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter köszöntő videóüzenete: