Konferencia

A Bencés, a Ciszterci és a Piarista Diákszövetségek alapításának centenárium középpontjába nem a múltat, hanem a jelent és a jövőt állítottuk. Egészen pontosan a szerzetesi nevelés értékeit és gyümölcseit. Ennek oka, hogy a szerzetesi nevelés kb. a 2000-es évek elejétől átalakult Magyarországon, ezzel lezárult egy történelmi időszak, amelyben középiskolában szinte kizárólag szerzetes paptanárok tanítottak. Az ebből az időszakból kikerült egykori diákok a magyarországi tudományos (pl. Vizi E. Szilveszter, Maróth Miklós, Nobel-díjas Oláh György, Erdő Péter bíboros), kulturális (pl. Kerényi Imre, Jankovics Marcell, Oberfrank Pál) és politikai élet (pl. Antall József, Mádl Ferenc), meghatározó szereplői lettek.

Miután még élnek azok a generációk, akik el tudják mondani, hogy miben is ragadható meg a Magyarországon évszázadok óta jelen levő szerzetesi nevelés lényege, ezért össze akartuk gyűjteni ezeket a tapasztalatokat, hogy akár olyan oktatási körülmények között is megvalósíthatók legyenek, ahol már kevesebb a szerzetes tanár.

Ennek érdekében a SZITA kutatást tudott megvalósítani, amelyben több mint 2 ezer szerzetesrendi nevelésben részesült egykori diák vett részt. A kutatás eredményeit prof. Máthé-Tóth András egykori piarista diák vezette kutatócsoport értékelte ki, amelyet a SZITA egy ünnepi kötetben jelentet meg, amelynek bemutatója alkalmából 2023. december 16-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán ünnepi konferenciát tartottunk.

Play Video
Play Video