Uncategorized

Budapesten tanácskoztak a világ katolikus alumni szervezeteinek vezetői

A Szerzetesi Iskolák Diákjai Társaságának szervezésében valósult meg az I. International Forum of Catholic Alumni Associations (ifocaa.org)

2024. június 6-án Budapesten tartottuk a világ katolikus alumni szervezetei vezetőinek I. nemzetközi fórumát, amelynek főtámogatója a Magyar Diplomáciai Akadémia volt. Az esemény nyitó szentmiséjét Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök atya celebrálta a szaléziak óbudai Segítő Szűz Mária templomában.

A budapesti fórum résztvevői a szaléziak óbudai Segítő Szűz Mária templomában

A legfőbb kérdés a katolikus alumni-szervezetek számára, hogy miként  osztják meg a nevelés ajándékát, amelyet az adott szerzetesrend karizmájában kaptak olyan módon, hogy az hozzájáruljon a társadalom gyarapodásához és Isten földi királyságának épüléshez.

Bryan Magro, World Confederation of the Past Pupils of Don Bosco elnöke

Laurent Gregoire (a Katolikus Alumni Világszervezet (OMAEC) kincstárnoka, az Európai Katolikus Alumni Szövetség (UNAEC-Europe) főtitkára, a francia Katolikus Alumni-szervezetek Szövetségének tiszteletbeli elnöke) hangsúlyozta, hogy az az alumni-szervezetek „az iskola emlékei”, amelyek hozzájárulnak az iskola szellemének fennmaradáshoz, miközben elősegítik az iskola nyitását a társadalom felé. Emellett hangsúlyozta, hogy a katolikus almuni-szervezeteknek szolidaritást kell vállalniuk saját rászoruló tagjaik felé.  

A fórumon előadott még többek között:

  • Quentin Wodon, az Unesco Africa Capacity Building igazgatója
  • Filipe Farelo, az Európai Jezsuita Alumni Szövetség elnöke
  • Elie Sayegh, a mintegy 130 katolikus iskolát tömörítő libanoni Federation of Catholic Education Alumni elnöke
  • Pólya Viktor a Ciszterci Diákszövetség elnöke

A nemzetközi fórumon képviseltette magát a Bencés Diákszövetség, a gödöllői Premontrei Diákok Szövetsége, a Magyar Ciszterci Diákok Szövetsége, a Magyar Piarista Diákszövetség, a Szentendrei Ferences Gimnázium Öregdiákjainak Országos Egyesülete.

Tóth András – a SZITA koordinátora – zárószavában hangsúlyozta, hogy a katolikus alumni-szervezetek éppen olyan sokszínűek mint maga az Egyház, amely kiváló alapot biztosít az egymástól való tanulásra.

A II. Fórum Rómában 2024. november 7-8-án kerül megrendezésre szintén a SZITA szervezésében.